40 45 83 20

Par-terapi

Føler I jer fastlåste i et negativt samspil?

Ingen par er perfekte! Mange par oplever at komme ud i nogle måder at spille sammen på, som ikke føles konstruktive, men som også er vanskelige selv at stoppe. Når man forsøger at række ud, føler man sig måske misforstået, og i det lange løb kan man komme til at give op og miste håbet og troen på, at ens parforhold kan være det forhold, man længes efter. Jeg er trænet i forskellige tilgange til parterapi: EFT og IMAGO samt er aktuelt under uddannelse hos Jytte Vikkelsø: Forstå forelskelsens mysterium.

EFT (Emotional Focused couple Therapy) har som grundforståelse, at vi mennesker har brug for hinanden på et følelsesmæssigt plan. I parforholdet har vi brug for at opleve, at den anden er der for os, både I hverdagen og, hvis vi oplever vanskelige tider med sygdom eller andre store udfordringer i livet. Oplever vi ikke, at den anden er der for os, bliver vi påvirket følelsesmæssigt og begynder måske at gøre forskellige ting, for at få den anden til at forstå vore behov. Vore måder, at tage kontakt på er dog ikke altid lige hensigtsmæssige, idet de kan være med til at skubbe partneren længere væk, fordi man også samtidig beskytter sig selv. I EFT støttes parret i at få fat I de bløde følelser og længsler, som ofte ligger bag f.eks. irritation og kritik.

IMAGO er en terapiform, som lærer parret at lytte til hinanden og anerkende den andens oplevelsesverden - også når den er forskellig fra ens egen. Man lærer en kommunikationsform, hvor man på skift er sender og lytter. Mens man træner dette er terapeutens rolle at styre dialogen, mens parret bidrager med indholdet. På den måde lægger man eksisterende frustrationer ind i en form, der sikrer, at frustrationerne bliver hørt og ofte omformes til konkrete ønsker og behov.

Jeg anvender de forskellige terapiformer i kombination med mine erfaringer med par-arbejdet. Tider kan bookes både i Ærøskøbing og København.